• Към звукоизолацията – с разумни методи

  Posted on февруари 2, 2018 by in Новини

  Едно от главните условия за успешното решение на проблема с шума и едновременно един от факторите, от които зависи нивото му, е височината на тавана в помещението. Една от причините е още в самото строителство – преградните между етажите плочи са с малка дебелина, което не може да осигури никаква изолация на шума между отделните жилища. Така стои въпроса и с всички други преградни стени – структурните и ударни шумове се разпространяват по всички стени и от всички посоки.

  За да се получи желания комфорт в жилището е нужно да се направи звукоизолация. Ефектът от всички мероприятия, свързани с шумоизолацията, е добър когато се прави комплексно и за всички видове шум.
  На пазара има голямо разнообразие от звукоизолиращи материали с различни цени. За да са правилно подбрани необходимите материали, те трябва да имат две основни свойства – звукоизолиращи и звукопоглъщащи.

  Звукоизолация означва
  , че материала блокира проникването на всякакви нежелани звуци в помещението за сметка на тяхното отразяване. Звукопоглъщането е поглъщане на акустичните вълни от структурата на материала. За означаване степента на ефективност на звукоизолиращите изделия се използва специален коефициент, който се измерва в децибели. Той показва какво ниво на шума отразява избрания материал.

  В последно време производството на строителни материали бележи непрекъснат растеж, включително и звукоизолиращите материали. Това позволява да се направи звукоизолация без загуба на пространство от помещенията. Съвременните технологии позволяват да се произвеждат много тънки панели, които по качества не отстъпват на многослойните конструкции.

  В миналото процесът на звукоизолация е бил наистина сложен. След шумоизолация на стените, например, помещението съществено намалява размерите си. Днес въпроса се решава лесно и без загуба на жилищна площ. На пазара има готови решения – звукоизолиращи системи. Те представляват панели, които се състоят от различни материали – плътни и леки. Плътният слой е от гипс влакна, а лекия – от минерална или стъклена вата. Такива сандвич-палети лесно се монтират към стената и са много стабилни. Различават се по дебелината – колкото по-голяма е дебелината, толкова нивото на шума е по-ниско.

  Звукоизолацията се постига лесно с използването на съвременните материали и технологии за тяхното приложение. Това позволява на хората сами да се справят с различните видове шум в жилището си.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>