• Пелети за отопление – видове и разход

  Posted on юни 23, 2016 by in Енергийна ефективност

  В далечното бъдеще цялото човечество без изключение го очаква енергийна криза и спад в развитието. Това кара хората още сега да търсят алтернативни пътища за отопление на жилищата си. Алтернативните варианти се отличават по степен на ефективност, екологична характеристика, възвращаемост на горивото.

  Един от тези варианти е отоплението на пелети. Това висококачествено гориво, направено от отпадъци, доказа своята ефективност и на практика превъзхожда традиционното гориво по калоричност.

  Най-разпространената класификация на пелетите за огрев е тяхното разделяне според материала, от който са получени. В зависимост от използвания материал за тяхното производство е различна и характеристиката им – най-важни са калоричност и съдържание на пепел. Колкото е по-висока калоричността, толкова е по-високо и качеството на гранулите. Вторият показател има обратно влияние – колкото по-малко е пепелта, толкова по-високо е качеството.

  Основните материали от които се получават пелетите за отопление са селскостопански отпадъци и тези, получени от дървообработващата промишленост, торф.

  Основно внимание заслужават дървесните пелети за огрев. За тяхното производство могат да бъдат използвани отпадъци от дървообработващата промишленост, независимо от какъв вид дървета са получени. Максимална калоричност притежават тези, които са направени от мека дървесина.

  Пелетите, направени по правилната технология, имат по-голяма плътност от дървата, но в същото време те лесно задържат вода, което разширява тяхното ползване.

  Процесът на направа на гранули от дървета е достатъчно сложен. А скоростта на тяхното производство зависи от мощността на използваното оборудване. Материалът трябва да премине щателна обработка, преработка, но целият процес се съкращава,когато за суровина служат дървесните стърготини. Те не след дълга обработка (калиброване, сушене или овлажняване) преминават към следващия етап, където без добавка на други компоненти се превръщат в гранули за отопление.

  Високата си калоричност дължат на високото съдържание на вещества с растителен произход – лигнин. Той е обогатен с въглерод и за това готовия продукт има висока калоричност. Тя е много по-висока в сравнение с дървата за огрев, защото при тях няма свободен въглерод.

  Идеални по свойства могат да се определят гранулите за отопление,направени от селскостопански отпадъци. За изходен материал се използват слънчогледов шрот, слама от житни култури и други.

  Гранулите от слънчогледов шрот имат черен цвят, дължащ се на естествената цвят на суровината, и високо се ценят както на местния пазар, така и на външния.

  При стандартни условия за отопляване на помещение от 100 кв.м. са необходими около 25 кг гранули средно качество за денонощие.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>