• Почистване на септичните ями от утайката

  Posted on юли 2, 2014 by in Услуги

  В процеса на експлоатация на канализационната система се налага почистване на септичните ями поради запушвания или с профилактична цел веднъж в годината.

  Механично почистване може да се направи с помощта на специална машина или помпа. Това е товарен автомобил, оборудван с херметична система и помпа с голяма мощност. Работата по почистването на септичните ями се извършва бързо, а изпомпената течност се извозва с машината.

  За приложението на този метод следва да се осигури свободен достъп а техниката до септичната яма. Дълбочината на ямата не трябва да надвишава 3 м, защото при по-голяма дълбочина шланга не може да достигне дъното и да изпомпи утайката.

  За почистване дъното от утайката се използват специални устройства,които имат голяма производителност.
  Изпомпената утайка се събира в контейнери и се извозва до участъка за рецеклиране.

  Друг начин за почистване на септичните ями е чрез канализационни тръби за утайката. Ако такива са предвидени при монтажа на съоръжението, то утайката под въздействието на хидростатично налягане сама излиза през тръбите.

  При използване на всеки един от начините за почистване на септичните ями трябва да се остави 20 % от утайката в ямата. Това осигурява бързото разграждане на новопостъпилите отпадъчни води в ямата.

  Ако автономната канализационна система е дълбока, тогава следва да се предвиди монтаж на люк за почистване.

  Своевременното почистване на септичните ями от утайката защитава оборудването от запушвания и аварии.

  Средно веднъж в годината се извършва изпомпване на твърдите отпадъци от секторите на ямата. Самостоятелно тази процедура се прави с помощта на дренажна помпа.

  В инструкцията към септичната яма са посочени препоръчителните почиствания и плана за действие. Използват се различни системи за тази цел. При някои видове се използват водоструйни машини, които извършват промиване на камерите на биореактора от остатъци от разградените органични отпадъци.

  Трябва да се почистват и минерализираните остатъци от вътрешната повърхност и прегради на системата.

  След почистване на биореактора е необходимо да се добави определено количество бактерии. Изпомпената септична яма се пълни с чиста вода и се пуща оборудването.

  Утайката, изкарана от камерата, се съхранява в компостна яма. По-късно се използва за тор в селското стопанство.

  Прави се промивка и на механизма, предназначен за изпомпване на непреработените фракции.

  Широкият спектър от средства и методи за почистване на септични ями позволява да се избере най-оптималния за поддържане работоспособността на канализационната система.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>