• Силата на кръщенето

  Posted on юли 12, 2020 by in Услуги


  Кръщенето е едно от важните тайнства в православието. То се явява обред с огромна сила. За това е необходимо подготовката и провеждането му да бъдат добре организирани. За предпочитане е то да се прави на детето още в ранна възраст.

  Родителите трябва да изберат храм за това тайнство и да се срещнат със свещеника. В разговор да се уточнят всички въпроси, свързани с кръщаването на малкия наследник. Необходимо е да се избере кръстник за малкото, като е добре за момче да бъде мъж, а за момиче – жена. За кръстници са подходящи добри християни, които почитат Бог и са верни на неговите заповеди. Кръстникът носи отговорност за възпитаване на подрастващото дете в християнски добродетели, да го въведе в Христовата вяра.

  В деня на кръщенето родителите и кръстниците заедно с останалите гости трябва да отидат в храма навреме, за да не се налага свещеника да ги чака. Първото свещенно действие – полагане ръката на свещеника върху детето, символизира покровителството, което оказва Господ над младенеца. Заедно с кръщаването се извършва и тайнството миропомазване. След кръщаването във водата и миропомазването младенеца се облича в бели дрехи, което означава полученото чрез святото тайнство очистване от греховете.

  Свещеникът постригва кръстообразно косата на детето, което символизира подчинение на Бога и едновременно се отбелязва тази малка жертва, която кръстения прави пред Бог за началото на нов духовен живот. След кръщенето и миропомазването с детето се правят три обиколки около купела. Това означава, че новия член на Църквата завинаги се съединява с нея.

  За този хубав повод родителите са предвидили почерпка. Тя може да бъде както в дома на детето, така и в ресторант. По време на празнуването роднини, близки и приятели подаряват своите подаръци на новото християнче с пожелание за здраве и безгрижно детство. В края на празника, посветен на кръщенето на най-малкия член в семейството, се поднася торта, украсена с името на детето и деня на кръщаването. Пожеланието с тази почерпка е да бъде сладък живота на младенеца, да му върви по мед и масло.

  В заключение можем да повторим това, което написахме и по-горе – кръщаването е важен обред с огромна сила.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>